Preotul Nicolae Gheorghiu a fost nu numai un bun slujitor şi un bun predicator, şi un preot căruia îi produceau bucurie slujbele frumoase, pentru împodobirea cărora, de multe ori, l-a invitat pe episcopul Nicodim Munteanu, la hramul bisericii precum şi la sărbători mari. De asemeni, deseori, a fost invitat la slujbe arhimandritul mitrofor Melchisedec Dimitriu, stareţul Mănăstirii Neamţ, fost coleg de seminar şi de facultate, care venea însoţit de câte un frumos sobor de ieromonahi şi ierodiaconi, prin slujirea cărora slujbele erau cu totul înălţătoare. Când nu avea invitaţi slujea întotdeauna cu diaconii titulari ai parohiei, iar răspunsurile la strană erau date de cântăreţi vestiţi precum Constantin Bercescu sau Constantin Gh. Vasilescu. Dar slujbele erau înfrumuseţate şi datorită faptului că răspunsurile erau date întotdeauna, alternative, de două coruri bisericeşti la a căror înfiinţare contribuise: corul gimnaziului local şi corul orfelinatului de fete, dirijate de profesorii Ioan Trifan, Gheorghe Salomea ori Răileanu, şi care, la un moment dat, s-au unit formând un singur cor bisericesc al parohiei Adormirea şi care, la un moment dat, reorganizat de diaconul Neculae Avasilcăi (profesor de muzică în Tg. Neamţ şi dirijor. Coriştii erau oameni cu totul deosebiţi, avocaţi precum Ioan Creţu şi Victor Moţoc, judecători precum Ionescu, doctori, profesori, funcţionari etc. ceea ce dădea corului o ţinută înaltă. Pentru diversificare, preotul invita vara corul catedralei din Piatra Neamţ care cânta şi în catedrala din Tg. Neamţ.

Din păcate, în perioada totalitară puterea politică a început să-i şicaneze pe intelectualii care erau aproape de Biserică pentru că sprijineau misiunea acesteia chiar şi prin această formă artistică, a cântării bisericeşti. Ca urmare a acestei atitudini duşmănoase corul, dupa 1950, şi-a încetat activitatea, spre profundul regret al preotului şi credincioşilor.

În 1998 corul bisericii Adormirea a fost reînfiinţat, şi coriştii de azi continuă să înfrumuseţeze slujba aşa cum au făcut-o înaintaşii lor, începând cu peste 80 de ani în urmă.

Componenţa de astăzi a corului bisericii noastre este următoarea:

            Pentru înfrumuseţarea Sfintelor slujbe,după 1998 a fost organizat un cor al bisericii Adormirea care astăzi dă răpunsurile la Sfânta Liturghie săvârşită în duminici şi marile sărbători, precum şi la diferite evenimente religioase desfăşurate în parohie.

            Toţi coriştii sunt oameni foarte credincioşi, ataşaţi Bisericii noastre şi cu nume bun în oraşul nostru. Iată componenţa acestui cor mixt:

            SOPRAN:

  1. APOPEI MARIANA- pensionară.
  2. PREDOAE DORINA- învăţătoare.
  3. CARCEA MIHAELA- (pictor) pensionară.
  4. COSMA CRISTINA- inginer în Industrie alimentară.
  5. VODĂ CASIANA-asistent social.
  6. ROŞU-GRĂMADĂ ANA-referent II achiziţii publice.
  7. MARGINE VIORICA- (profesor de lb. română-franceză) pensionară.
  8. CÂMPEANU GEORGETA-asistentă medicală.
  9. TAPALAGĂ LUCIA-coafeză.
  10. ROŞU VERONICA -(educatoare) pensionară.
  11. BOBU MĂDĂLINA-elevă.
  12. DIACONU GEORGETA-elevă.
  13. COSTACHE ELENA-tehnician agronom.

            ALTO:

  1. ŞORIC MARIA- pensionară.
  2. CIOBANU CARMEN-secretar Clubul copiilor Tg. Neamţ.
  3. BALAN IRINA- profesoară de lb. engleză.
  4. CHIRILĂ FILOTEIA- contabilă CAR Tg. Neamţ.
  5. SILVESTRU VIRGINIA- (educatoare) pensionară.
  6. TOMEGEA ASPAZIA – pensionară.

            TENOR:

  1. IONIŢĂ GELU – cântăreţ bisericesc la biserica „Adormirea”.
  2. SÎNGEAP TOADER – pensionar.
  3. MIHAI GHEORGHE – tehnician dentar.

BARITON-BAS:

  1. COCEANU VICTOR – tehnician dentar.
  2. AMARIEI ANDREI-BOGDAN – student master teologie.

            DIRIJOR:

  1. IONIŢĂ ELENA-LĂCRĂMIORA- teolog, profesoară de religie.

Pr. dr. Mihai Vizitiu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.