Credincioşii ortodocşi din oraşul Târgu Neamţ, alături de preoţii parohi din acest municipiu şi de părinţii călugări de la câteva mănăstiri nemţene, au avut bucuria de a participa luni seara la un eveniment religios emoţionant. O părticică din moaştele Sfântului Apostol Andrei, pomenit de Biserica Ortodoxă pe 30 noiembrie, a fost adusă de la Mănăstirea Radovaşniţa din Serbia, cu binecuvântarea Preasfinţitului Lavrentije, Episcopul Episcopiei de Šabac (Serbia), şi a Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, prin bunăvoinţa arhim. Nicolae Malişici, stareţul Mănăstirii Radovaşniţa. Delegaţia care a adus racla ce adăposteşte fragmentul din moaştele Sfântului Andrei a fost reprezentată de arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, ca delegat al Înalt Preasfinţitului Teofan, atât în Serbia, cât şi pe perioada derulării programului liturgic la Catedrala din Târgu Neamţ.

Sute de locuitori din Târgu Neamţ au participat marţi dimineaţa la slujba Sfintei Liturghii oficiată de arhim. Dosoftei Şcheul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Părintele Ioan Dogariu, protoiereul Protopopiatului Târgu Neamţ, a vorbit credincioşilor despre viaţa Sfântului Apostol Andrei, prin care creştinii ortodocşi români au primit Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos. „Prin rânduiala lui Dumnezeu şi la dorinţa credincioşilor, în această biserică se află de luni seara o părticică din moaştele Sfântului Apostol Andrei. Ajunul sărbătorii Sfântului Andrei a fost cu totul deosebit, întrucât credincioşii, împreună cu slujitorii sfântului altar, au fost pătrunşi de fiorii credinţei când s-au atins de racla cu cinstitele moaşte ale Ocrotitorului României. De la această sărbătoare învăţăm că trebuie să ne păstrăm credinţa moşilor şi strămoşilor noştri pe care ne-a dat-o Mântuitorul Iisus Hristos prin Sfinţii Apostoli. Pentru creştinii ortodocşi români este o mare bucurie că îl au ca ocrotitor pe Întâiul Chemat dintre apostoli”, a explicat pr. protopop Ioan Dogariu.

„Nu a fost voia noastră, ci dorinţa Sfântului Andrei să vină în acest oraş”

La final, pr. paroh Ioan Mihoc, care este şi directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, a amintit că Sfântul Apostol Andrei, cel ce a creştinat poporul român, „a binevoit să vină la noi, nevrednici urmaşi ai lui”. „Bucuria de a avea în această biserică un fragment din moaştele Sfântului Andrei a fost împlinită de arhim. Dosoftei Şcheul şi de ierod. Cleopa Ştefanovici de la Mănăstirea Staro-Hopovo din Serbia. Prin felul în care l-am primit pe Sfântul Andrei am arătat că Îl iubim pe Hristos şi pe sfinţii Săi”, a spus pr. prof. Ioan Mihoc, care a vorbit apoi despre traseul pe care l-au avut moaştele Sfântului Apostol Andrei de-a lungul timpului, despre bisericile ridicate în cinstea Sfântului şi evlavia pe care creştinii o au încă din Biserica primară pentru Apostolul cel Întâi Chemat. Arhim. Dosoftei Şcheul a transmis cuvântul de binecuvântare al Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, exprimându-şi bucuria de a fi prezent la sărbătoarea Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Apostol Andrei” din Târgu Neamţ. Arhim. Nicolae Malişici, stareţul Mănăstirii Radovaşniţa din Serbia, a adresat un cuvânt de binecuvântare, pe care l-a tradus în româneşte ierod. Cleopa Ştefanovici: „Mulţumesc Bunului Dumnezeu că în această zi m-a adus aici între dumneavoastră, astfel încât cu o gură şi cu o inimă să ne rugăm şi să ne adunăm cu toţii întru Hristos prin Sfântul Apostol Andrei. Nu a fost voia ierarhilor sau voia noastră, ci dorinţa Sfântului Andrei să vină în acest oraş. Tuturor vreau să vă doresc bucuria cea duhovnicească”.

„O mare binecuvântare”

Credincioşii din Târgu Neamţ, dar şi din localităţile dimprejur au participat cu bucurie la programul liturgic dedicat Sfântului Apostol Andrei, mărturisind că aducerea unui fragment din moaştele Ocrotitorului României este o mare binecuvântare. „Am venit la această sărbătoare pentru a ne întări în credinţă, pentru ajutor şi sănătate. Cred că Sfântul Andrei mijloceşte pentru sufletele noastre. Venirea sfintelor moaşte înseamnă o mare binecuvântare pentru noi, pentru că Sfântul Andrei este cel care ne-a creştinat”, a declarat Maria Fodor din Târgu Neamţ. „După ce m-am rugat în timpul Sfintei Liturghii m-am închinat moaştelor Sfântului Apostol Andrei. Este o mare binecuvântare pe care ne-a adus-o Sfântul Apostol Andrei”, a mărturisit Vasile Rotaru din Humuleşti.

Particica din moastele Sf. Ap. Andrei

inch

inchin

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.