Parohia "Adormirea Maicii Domnului" - Tg. NeamtSurprinși și întristați de „Comunicatul cu privire la începerea nepomenirii ierarhului….”, noi, preotii slujitori si credincioșii ortodocși din parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Tg. Neamt, care dorim să rămânem în continuare, în adevărata  comuniune a  Bisericii, cu ierarhii noștri, Mitropolitul Teofan și ceilalți, ne exprimăm îngrijorarea că o ceată de așa ziși apărători ai ortodoxiei vor să se erijeze în conducătorii poporului dreptcredincios, dând comunicate în numele Bisericii, vrând să arate cât sunt ei de importanți.

Aceștia, profitând de faptul că mulți dintre bunii credincioși nu au la dispoziție cărți ce cuprind canoanele date în timp de Biserică, în mod eronat și mincinos se folosesc de enumerarea unor canoane, care de fapt sunt foarte clare.

Exemplu. Ei aduc ca argument pentru nepomenirea ierarhului canonul 31 Apostolic. Ce spune de fapt acest canon?: „Dacă vreun preot, desconsiderând pe propriul său episcop, ar face adunare osebită (separată)  nevădindu-l cu nimic vrednic de osândă pe episcopul său în privința dreptei credințe și a dreptății, să se caterisească acela ca iubitor de stăpânire; căci este uzurpator. De asemenea și ceilalți clerici și (anume) câți se vor adăuga (atașa) lui, iar laicii să se afurisească.”     

          Asemenea și celelalte Canoane invocate, toate vorbesc de fapt de obligațiile preoților de a fi ascultători episcopului lor și  de a-i pomeni  în cadrul sfintelor slujbe. Și aceasta nu pentru că episcopul ar avea nevoie de rugăciunea unor schismatici, dar aceasta este  dovada că preotul respectiv este în comuniunea Bisericii.

          Nu poate fi pusă în discuție ortodoxia ierarhilor noștri semnatari ai hotărârilor sinodului din Creta. De ce erezie poate fi vorba? Erezie este atunci când cineva susține învățături dogmatice false. Sinodul nu a avut în discuție nici o învățătură dogmatică. Deci reprezentanții Bisericii noastre nu puteau să susțină sau să fie de acord cu vreo erezie oarecare.

          E adevărat că și noi avem nemulțumirea noastră față de ierarhii Bisericii. Se dovedesc a fi mult prea îngăduitori cu cei ce provoacă neorânduială și schismă în comunitateaIPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, vizitand biserica si credinciosii parohiei creștinilor. Oare nu ar trebui să ne păzească de răutatea lor? Dacă sfintele canoane  spun clar că aceștia trebuie să fie caterisiți și îndepărtați din Biserică, de ce ne lasă ierarhii pe mâna lor? Oare nu cumva bunătatea lor și îndelungă răbdarea lor spre aceștia expun comunitatea la dezbinare și ură?

          Auzim că este vorba de câțiva preoți călugări și câțiva preoți căsătoriți (un anume Ieronim de la Codrii Pașcanilor, un anume Mihail – un fel de slujitor la spitalul din Piatra Neamț și alții). Spunem un fel de pentru că nu-i putem numi părinți ai Bisericii. Părinții Bisericii nu dezbină pe fiii lor.

Acești slujbași sunt atât de ocupați încât nu mai au timp de slujirea lor. Se plâng bolnavii că Mihail de la spital nu mai ajuge pe la ei, nu are timp nici să slujească în biserică. Are tot felul de ucenici pe care îi trimite, el vine numai duminica să le predice supușilor lui. Și aceștia trebuie să-l asculte că așa le stă bine… Are  destul de lucru cu ierarhii aceștia neascultători. Ce altceva să mai lucreze în Biserică? Ei au încheiat toate  luptele:  cu păcatul, cu răutățile acestei lumi, cu sărăcia poporului, cu necazurile copiilor din orfelinate, cu durerea bătrânilor din azile, cu prostituția, cu necazurile prin care trece instituția familiei… Totul este rezolvat. A mai rămas una: trebuie puși la punct ierarhii. Prea își fac de cap. Cum să îndrăznească ei să ne pună în dialog cu lumea?  Noi suntem niște „guru”, lumea trebuie să ne aplaude, să ne sărute mâna, nu să ne pună la treabă.

Pe cine reprezintă ei? Cui fac jocul? Ce interese străine de Biserică și neam promovează ei? Să nu fim naivi, ei sunt plătiți de cineva să destabilizeze Biserica Ortodoxă Română. Fac mai mult rău decât toți sectarii. Credem că sunt posedați. Rugați-vă pentru ei fraților să nu ajungă batjocură dracilor. Vorba Părintelui Cleopa: „Râde dracul de ei cu gura până la urechi. Se îmbolnăvește dracul de râs.  Așa de tare se îmbolnăvește  încât săracul drac trebuie să se ducă la spital”, iar noi spunem: nu-i bai că are unde la spital. Mihail îi va rezerva un salon. Va fi bine îngrijit acolo dracul, că Mihail va pune pe toți ucenicii lui, doctori și asistenți, să aibă grijă.

Ce buni ierarhi avem în Biserica noastră și cum ne batem joc de ei! Vrem să-i distrugem psihic, încetul cu încetul. Ei nu mai trebuie să se gândească la felul cum pot sluji mai frumos Biserica Domnului, ci la felul cum trebuie să le dea raportul lui Ieronim, lui Mihail, Proclu, Sava și ucenicilor lor. Nu cumva s-au abătut de la gândirea acestor neisprăviți, nu cumva au îndrăznit ei să gândească? Cine le-a permis? Trebuie să vină să facă metanie la aceștia ori de unde ar veni, că altfel… urmează „comunicate”.

Cei care lansează acest comunicat afirmă că ei doresc să rămână în comuniunea „tuturor arhiereilor ortodocși”, dar cum se poate întâmpla aceasta când ei sunt despărțiți de ierarhul lor și în schismă? Oare nu sunt ei niște mincinoși, care vor să mintă pe bunii credincioși? Dar de fapt sunt dovediți că sunt mincinoși, întrucât majoritatea celor 1000 de semnături publicate, și cu care se laudă ei, sunt niște falsuri. Degeaba spun ei că vorbesc în numele celor 1000 de ortodocși, pentru că vom dovedi că majoritatea celor care apar cu semnătura ori nu au fost nici măcar întrebați (fiind înscriși în fals, cu semnături false), ori prin minciună și înșelătorie i-au înscris acolo (întrebându-i doar atât: vrei să aperi și dumneata ortodoxia? ). Aceștia toți se dezic de aceste semnături și de acești schismatici. Noi ne rezervăm dreptul de a-i acționa în judecată pe cei care, în numele poporului dreptcredincios se folosesc cu îndrăzneală obraznică de buna credință a unor creștini evlavioși. Rugăm în același timp pe toți cei care au semnat fără să știe exact despre ce este vorba să-i dea în vileag pe acești impostori mincinoși. Domnul să-i judece!

Pentru a ne edifica în obligația pe care o avem în a păstra unitatea Bisericii și a fi în comuniunea sfinților, împreună  ierarhi și credincioși,  rugăm a se analiza și următoarele:

          Canoanele : Apostolice: 31,39,55,74;

                             6 al sin I ecumenic;

8, 9, 18, 21, ale sin IV ecumenic;

                             34 al sin. Trulan;

                             6 al sin. de la Gangra;

                             5, 14 – 15, ale sin de la Antiohia;

                             12, 130, ale sin. de la Cartagina;

                             13, 15, ale sin. de la Constantinopol (861);

                             1, al Sf. Chiril al Alexandriei;

                             45, 82, ale Sf. Ioan Postitorul și ale Sf. Vasile, și multe altele.

Semnează:

Slujitorii bisericii:

Pr. Prof. Ioan Mihoc

Pr. Prof. Dr. Mihai Vizitiu

Pr. Prof. Constantin Mosor

Pr. Prof. Constantin Vasilescu

Pr. Prof. Viorel Laiu

Consiliul si Comitetul Parohial si

Credinciosii Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Tg. Neamt

S-ar putea să-ți placă și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.